Acil tıbbi müdahalenin gerekli olduğu durumlarda, hasta veya yaralının tıbbi müdahalenin yapılacağı sağlık kuruluşuna hızlı bir şekilde ulaşması hayati önem taşımaktadır. Bu gerekliliği göz önünde bulunduran Sağlık Bakanlığı, 2008 yılında hasta naklinde zamandan kazanç sağlanabilmesi amacıyla hava ambulansı sistemine geçiş yapmıştır.
Bünyemizde bulunan tüm ambulanslar; havacılıkla ilgili teknik ve operasyonel faaliyetlerin denetiminde otorite olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetki belgelerine sahiptir. Hasta nakli veya acil tıbbi amaçlı kullanılmak üzere, ulusal sivil havacılık yetkili biriminden çalışma ve uçuş izinleri alınmıştır. Bunlarla birlikte “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”nde belirtilen tıbbi donanım, tüm hava ambulanslarımızda bulunmaktadır. Hava ambulanslarımızda, bir yoğun bakım ünitesinde bulunan tüm ekipman mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Sedyeler
- Sabitleyiciler
- Resüsitasyon ekipman ve malzemeleri
- Hava yolu ekipmanları
- İlaç ve serumlar
- Acil doğum seti
- Yanık seti
Tüm hava ambulanslarımızda; en az bir hekim ve bir sağlık personeli (hemşire, anestezi teknisyeni, ATT ya da AABT) hastaların nakli sırasında gerekli tıbbi müdahalenin gerçekleştirilmesi için görevlendirilmiştir. Bu sayede tüm nakil yolculuğunda hastalar gözetim altında tutulmaktadır. Öte yandan sivil havacılık mevzuatına göre belirlenen bir pilot ve bir yardımcı pilot, hava ambulansında hazır bulunmaktadır. Hava ambulansında görev yapan tüm tıbbi personel; TYD, TRK, İLYAD, ÇİLYAD ile uçuş fizyolojisi konularında özel eğitim ve yetki sahibidir.